Financieel

Financieel

Een ander belangrijk onderdeel van ondernemen is het financiële stukje. Geld verdienen en omgaan met geld is iets waar je steeds bewuster van wordt als je je eigen bedrijf runt, hou dit zelf ook altijd netjes bij. Weet wat je kosten zijn, hoeveel winst je maakt en hoeveel je onderaan de streep overhoudt. Niet iedereen vindt dit even leuk, maar zeker aan de start kan je dit echt makkelijk zelf bij houden. In het begin deed ik het zelf met een Excel sheet, later (en nu nog steeds) met E-Boekhouden. Dat is een online programma die je kan koppelen aan je bank om zo nog meer overzicht te hebben. De eerste financiële tip is dan ook, start je eigen zakelijke rekening, zelf zit ik bij KNAB en ik ben daar erg tevreden over.  

Als je je privé en zakelijke rekening los van elkaar zet, heb je al gelijk meer overzicht. Afhankelijk van hoe je ingeschreven staat bij de KVK kan je nu ook de btw gaan terugvragen van al je inkoop, investeringen, internet kosten en anders zakelijke kosten die je maakt. Doe dit dan ook gelijk zodra je er recht op hebt. Je mag ook eventuele kosten van de maanden ervoor nog indienen.

Het tweede financiële stukje is de prijs en winst van je dienst of product, in deze training hebben we het nog over prijsbepaling, maar hier alvast een houvast.

Weet wat je inkoop is van een product en zorg dat je daar nog jouw eigen marge bovenop gooit. Als je producten inkoopt van een bestaand merk of groothandel, word er vaak al een adviesprijs gegeven, uiteraard is dat alleen een advies, je mag uiteindelijk zelf bepalen voor welk bedrag jij je producten aanbied. 

Het voordeligste is om producten onder je eigen label te maken, zo is de inkoopmarge laag en kan je zelf bepalen wat je ervoor vraagt. De gemiddelde marge (winst) op een product is 50%. Dat wil zeggen je verkoopt het voor 2x zoveel als dat je inkoopt. Op deze manier hou je ruimte voor winst, dingen die verkeerd gaan, eventuele kortingen en onvoorziene gebeurtenissen. 

Hoe slimmer jij inkoopt, hoe hoger jij je marge kan maken en hoe meer winst je overhoudt. In het eerste jaar gebeurt het vaak dat je dingen met korting verkoopt of dat je zelfs dingen zonder winst aanbie om je klantenkring te vergoten, maar hou voor jezelf aan dat je GEEN verlies draait op je producten of diensten.  Hou er ook rekening mee dat als je btw terugkrijgt, je ook btw moet betalen aan de belastingdienst. Reken jezelf dus niet gelijk rijk als er een bepaald bedrag op je rekening staat, maar zorg voor dat overzicht. 

Weinig winst is begrijpelijk, verlies niet. Met verlies draaien, heb je geen onderneming. Hoe klein ook, zorg dat je altijd winst overhoudt onderaan de streep. Mijn goal voor het eerste jaar was niet om winst te draaien, maar juist om géén verlies te draaien. Zolang je dat altijd bovenaan hebt staan en onder de knie hebt, kan je daarna focussen op het behalen van steeds meer winst. 

OPDRACHT: 

Schrijf op wat voor jou belangrijker is dan geld, welke normen en waarden wil jij altijd in stand houden?

Welke activiteiten wil je altijd blijven doen?

Welke mensen in je leven zijn belangrijker om voor te zorgen, dan het financiële plaatje? 

Bepaal nu voor jezelf op welke manier jij in het ondernemen gaat staan, denk daarbij ook aan je kinderen. Zijn jouw kinderen voor jou minder waard als ze niet een bepaald salaris verdienen?  

Bereid je ook alvast voor op mensen in je omgeving die tegen jou zeggen dat een onderneming pas succesvol is, als het een bepaalde omzet maakt. Wat zou je willen zeggen tegen deze mensen? Waarom ben je het daar wel of niet mee eens? In plaats van geïrriteerd te raken, ga in gesprek. Vertel ze over jouw filosofie en hoe omzet voor jou nooit belangrijker is dan je mentale gezondheid of het voorbeeld wat je wilt neerzetten voor je kinderen.